Milyen nyomtatót vegyek?

Jók-e az utángyártot tonerek és patronok?

2018.04.04 15:13

Jók-e az utángyártott patronok

Új utángyártott Zafír Prémium tintapatron

Az utángyártott és utántöltött patronokat gyakran éri kritika, pedig a legújabb tesztek tükrében erre egyáltalán nem szolgálnak rá.

Napjainkban egy nyomtató vagy multifunkciós készülék olcsón beszerezhető, viszont az eredeti tintapatronok meglehetősen drágák. Joggal merül fel a felhasználókban, hogy nem járnak-e jobban az utángyártott termékekkel? A válasz egyértelmű: jobban járnak. Azonban a kereskedők általában finoman szólva sem ajánlják a felhasználóknak az utángyártott vagy -töltött tintapatronok és tonerek használatát. A leggyakoribb érv, hogy hiába olcsóbbak az eredeti termékeknél, rövid időn belül gyakorlatilag tönkretehetik a nyomtatókat.

Az Osztrák Fogyasztóinformációs Egyesület (Konsument) megvizsgálta az utángyártott patronokat. Az elvégzett tesztekből kiderült: az eredeti patronok akár tízszer drágábbak lehetnek az utángyártott társaiknál. A nyomtatási minőségben ugyanakkor közel sem figyelhető meg ekkora különbség, sőt. A legnagyobb problémát leginkább a hiányos csomagolás és a lemaradó különböző jelölések jelentik. Általában ezek miatt nem választják a fogyasztók ezeket a termékeket.

A gyártók mindent elkövetnek, hogy a felhasználókat magukhoz kössék. A leggyakoribb érv a már említett: "tönkremehet a nyomtatód, ha idegen tintát használsz", illetve sok cég azzal fenyeget, hogy még a garanciát is elveszíthetik az utángyártott patronokat vásárló és alkalmazó felhasználók. Vannak sokkal durvább megoldások is. Egyes készülékekbe már olyan chipeket építettek be, amelyek az idegen tintát felismerve gyakorlatilag blokkolják a nyomtató működését. A sort az Epson kezdte, majd követte a Canon és a Hewlett-Packard is. A vállalatok hivatalosan azzal érveltek, hogy a chipek csak a tintaszint figyelésére szolgálnak. Erre azonban lennének más lehetőségek is, például átlátható patronok alkalmazása.

A felhasználóknak arra sem árt odafigyelnie, hogy a gyártók a készülékeikhez mellékelt programokkal is trükköznek. Miközben a szoftver azt mutatja, hogy már kifogyott a tinta, néha még vígan ki lehet nyomtatni több tíz oldalt. Az ok ebben az esetben is az, hogy a vásárlókat minél gyakrabban minél több patron megvásárlására ösztönözzék.

A Konsument munkatársai a Brother, a Data Becker, a Conrad, a Pelikan, a Geha, a Pearl/iColor, a Canon, a Peach, a Digital Revolution, a Jet Tec, az Epson, az Ink Swiss és a Hewlett-Packard termékeit vizsgálták meg, illetve hasonlították össze. A legjobb eredményt a Brother esetében érték el az utángyártott modellek. A legnagyobb megtakarítás is ezek használata esetén érhető el, a legkisebb összeg pedig a Hewlett-Packardhoz készülő utángyártott patronok esetében spórolható meg.

"Gyakran hiányoznak a hasznos információk a csomagolásról. Nem árt tudni, hogy 3 év után elöregszenek a tinták, és ez negatívan hat a nyomtatási minőségre. Ezenkívül hiányoznak a tárolásra vonatkozó információk is. A tintapatronokat hűvös, száraz és sötét helyen a legjobb tárolni" - jelentette ki Paul Srna, a Konsument szakértője.

Srna és kollégái a tesztek végén arra a következtetésre jutottak, hogy nyugodtan megvásárolhatók az utángyártott patronok. Nyomtatási minőségben nem kapunk kevesebbet, és még pénzt is spórolhatunk. Az Európai Parlament már 2002 decemberében elfogadta a Waste Electrical and Electronic Equipment Directive elnevezésű törvényt, amellyel azt akarta elérni, hogy a gyártók ne kényszerítsék saját patronjaikat a felhasználókra, hanem tegyék lehetővé más cégek termékeinek alkalmazását is.

A Zafir Premium tintapatronok a legmagasab minőségi elvárásoknak megfelelően készülnek, nemzetközi piacokat ellátó gigagyárban. Az átlagos 1-2% hibaarány kísértetiesen hasonlít az eredeti tintapatronokéhoz. Jellemzően a legfrissebb Chip található rajtuk, és a legmodernebb technológiát használják előállíátsuk során, hogy megbízhatóan működjenek. Minden Zafir Prémium termékre 100% cseregaranciát vállal az importőr jogos panasz esetén. Tudomásunk szerint, jelenleg nem érkezik jobb minőségű tintapatron Magyarországra. Ha biztosra akar menni, hogy gazdagabb színvilágú, üzembiztosabb működésű és kevesebb patronhibával üzemelő kellékanyagot vásároljon, akkor válassza a Zafir Premium patronokat!