Milyen nyomtatót vegyek?

A tintasugaras nyomtatók gyilkosa

2018.06.06 11:31

Megérkezett a tintasugaras nyomtatók gyilkosa..

Miről is beszélek? Talán már Ön járt úgy, hogy tintasugaras nyomtatójába beszáradt a tintapatron. Ilyenkor technológiától függően vagy az egész nyomtató mehet a kukába vagy csak a fejjel együtt épült tintapatron. Mivel megérkezett a nyár, a jó idő, a folyamatos meleg és száraz levegő, ez fokozottan hozzájárul az előbbi jelenséghez.

Mi okozhatja egy festékpatron beszáradását?
Az első számú ok, hogy a fúvókák közvetlen érintezésbe kerülnek a környezeti levegővel, bármennyire is védi a nyomtató a fejet, hermetikusan nem tudja lezárni. Amikor ez megtörténik – ugyanúgy, mint nyomtatás közben a papíron - a nyomtatófej járataiba is megszáradhat a festék, elveszíti a nedves oldószertartalmát. Ez a jelenség főként nyáron a meleg száraz környezeti levegő hatására felgyorsul.

Hogyan kerülhető el a nyomtatófej és a tintapatron beszáradása?
A leginkább bevált technika és módszer ott van mindenki előtt: használni kell nyomtatót. Amit ebben az esetben javasolni szoktunk és bevált, hogy legalább kéthetente de inkább hetente nyomtassunk ki egy-két oldalt a készülékkel. Mivel használatkor mindig friss tinta kerül a járatokba, a beszáradás esélye minimálisra csökkent. Sok esetben már az is elég, ha néha bekapcsolja a nyomtatóját, mert a készülékek nagy része bekapcsoláskor is végeznek kisebb fejtisztítást, amikor a fúvókajáratokban lévő tintát kicserélik. Ilyen egyszerű...

Irodai használat során a tintapatron vagy a nyomtatófej beszáradása kevésbé reális veszély, mert ott folyamatosan nyomtatásra van szükség, de egy otthoni készüléknél hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről az apróságról.

De mit nyomtassunk nyáron az otthoni tintasugaras nyomtatójával?
Ezt Önre bízom, de azért néhány ötletet adhatunk.
- nyomtathat recepteket a kerti partihoz,
- a speciális t-shirt papírral készíthet magának egyedi pólót,
- fényképet nagyinak vagy az ismerősöknek a kirándulásról, ballagásról,
- régóta kinyomtatásra váró dokumentumok
- készítsen másolatot a személyes iratairól, bár nagyon kicsi a veszélye, de azért a nyári kirándulás alkalmával mindannyian egy figyelmetlenebbé válunk, s könnyen előfordulhat, hogy eltulajdonítját, sajnos ez reális veszély. Ne kerüljön rá sor, de ha pontosan megvannak az adatai, könnyebben tudja pótolni.
- készíthet egyedi kirakót a kisgyerekeknek a családi fényképekből vagy a kedvenc mesehősével 
- és még rengeteg lehetőség van, mivel a tintapatron pénzbe kerül, ezért mi nem azt javasoljuk, hogy értelmetlenül nyomtasson pl. tesztábrákat, hanem olyan dokumentumokat amit fel is tud használni.