Milyen nyomtatót vegyek?

Mire figyelj nyomtató vásárláskor?

2018.08.02 13:23

canon

Mire figyelj nyomtató vásárláskor?

Nyomtató választási tanácsokKicsit sem könnyű a dolgod, ha nyomtató vásárláson töröd a fejed, hiszen a piacon lévő márkák és nyomtató típusok olyan hihetetlen mennyiségű terméket tárnak eléd, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre megmondja, mire is van igazából szüksége. A reklámokban persze minden egyszerűnek tűnik. A nagyáruházban sétálva pedig egyszer csak azon kaphatod magad, - ha nem figyelsz - hogy tolod kifelé a kosaradban az egyik "fantasztikusan akciós" készüléket.

De vajon az a neked való készülék?


Tud mindent, amit kell, de nem többet mint ami tényleg szükséges?
…és ami talán a legfontosabb: Elég gazdaságos típus vagy egy igazi pénznyelő lesz belőle ha egyszer kifogy a tinta?
Ne kapkodd el a nyomtató vásárlást, olvasd el, mire érdemes figyelni választáskor itt...

Először is lőjük be, milyen nyomtatási igényeid vannak:
Mennyit szeretnél nyomtatni havonta (havi terhelhetőség, lézer vagy tintás?)
Színes dokumentumokat, fényképeket akarsz nyomtatni, vagy elég a fekete-fehér a napi számlákhoz vagy az iskolai tételekhez. (színes vagy sem)
Kell valamilyen extra? Fax, másolás, duplex(kétoldalas nyomtatás), hálózati nyomtató, wi-fi-s, stb.
Színes nyomtató patronokSok esetben a legnagyobb probléma, hogy mi magunk sem tudjuk, hogy mire használnánk a nyomtatót, így nagyon nehéz megtalálni a legjobbat. Gondolj csak bele egy új autó rendelésekor, mennyi mindent kell tudnunk a saját igényeinkről, a nyomtató vásárlása is hasonló bár ennyire azért nem árnyalt.

A tintasugaras nyomtatók otthoni, kisebb mennyiségű nyomtatásra ajánlottak. A patronok gyakrabban kifogynak, bár legtöbbször olcsóbb egy garnitúra festékkazetta bele, mint lézeres testvérébe. Ezzel szemben viszont a lapköltsége akár a 30-40 forintot is elérheti egy lézeres 6-10 forint közötti átlagköltségével.

Előnye, hogy házilag is szép fotókat készíthetünk és minőségi színes dokumentumokat gyárthatunk akár fotópapírra is. Érdemes figyelni azonban a beszáradásra. Ha a tintasugaras nyomtatóval sokáig nem nyomtatsz, előfordulhat, hogy ki kell dobnod a kazettát beszáradás miatt. A lézernyomtatóval ez nem történik meg, hiszen más az egész technológia.

Tanácsunk:

Fontold meg, hogy valóban vegyes nyomtatásra van szükséged, vagy csak néha jó lenne színeset nyomtatni, de többségében fekete kell. Ha az irodában 95%-ban számlákat készítesz, azért nem biztos, hogy érdemes egy gazdaságtalanabb tintás nyomtatót venni, hogy 5%-ban 1-1 képet kinyomtass. Ilyenkor akár külön nyomtatót is megér fenntartani, vagy a képeket kinyomtattatni nagy ritkán egy erre specializálódott szolgáltatónál.

Extrák:

A nyomtatókba egyre több extra funkciót építenek be, ami sokszor igen haszontalan. Ne fizess többet feleslegesen azért, ha...

wifis - amikor úgy is a PC mellett lesz és összeköthető egy 200 forintos kábellel.
faxos - amikor senkinek nem kell soha faxot küldeni, ráadásul már egy csomó webes alkalmazás ezt helyettesíti
hálózati - amikor 1 gép van a háztartásban, de még több gép esetén is megfontolandó, hiszen a megosztásnak vannak olcsóbb megoldásai is
LCD kijelző - ha úgy is PC-re kötöd, nem fogod egy 2,5cm-es képen nézegetni a doksikat. Ez azoknak hasznos, akik egyből fényképezőgépről nyomtatnának és nincs számítógépük.
Bluetooth - ha nem akarsz a telefonodról azonnal nyomtatni PC vagy notebook nélkül
Kártyaolvasó - ha ugyis van a számítógépeden, felesleges funkció lehet.
Vannak azonban igen hasznos extrák, amelyek jól jöhetnek és megér 1-2 ezer forint pluszt, mint a...

másoló funkció - a másolás a legtöbb esetben a PC bekapcsolása nélkül is használható, ha gyorsan kell valamit sokszorosítani
szkenner - a szkennerek külön helyet foglalnak és 12-15 ezer forint alatt nem nagyon kapni használhatót külön. A nyomtatba építve viszont nincs plusz helyigény és csak 2-4 ezer forinttal drágább általában a szkenner nélküli verziónál


De hidd el, tízezreket spórolhatsz egy jó választással éves szinten, különösen, ha sokat szeretnél nyomtatni.
Ezek az információk ezreket spórolhatnak meg éves szinten neked...