Milyen nyomtatót vegyek?

Kérdezz - Felelek!

2018.03.27 15:41

Kérdezz-Felelek!

Az alábbiakban néhány olyan kérdést gyűjtöttünk össze, amely gyakran merül fel vásárlónik részéről az eredeti és utánygyártott nyomtató tonerekkel, tintapatronokkal kapcsolatban. Természetesen a kérdések alatt az ezekre adott válaszainkat is olvashatja.

Mi a különbség az eredeti és az utángyártott tonerek, nyomtató patronok között?
A legfontosabb, amit tisztázni kell, hogy az utángyártott termékek nem hamisítványok! Az eredeti, azaz OEM (Original Equipment Manufacturers - eredeti berendezésgyártó) jelzésű kellékanyagokat a nyomtatógyártók (HP, Canon, Epson, Brothers tb.) készítik. Az utángyártott termékeket ezzel szemben más cégek állítják elő, az eredetihez hasonló, sokszor megegyező minőségben.

Merjek utángyártottat venni, vagy maradjak a gyárinál?
Az utángyártott nem a bóvli szinonimája, tehát bátran merjük ajánlani. A kedvező árfekvés és a gazdag kínálat miatt rendkívül elterjedt megoldás idehaza. Kínálatunkban kizárólag minőségi utángyártott kiegészítőket talál, melyek megbízható nyomtatást garantálnak. Az eredeti kiegészítők magasabb árával a nyugalmat vásárolja meg. A toner és a patron biztosan illeszkedik a nyomatóba, és képes lesz arra a kapacitásra, amit a gyártó megadott.

Ugyannyit tudok nyomtatni az utángyártottal is, mint az eredetivel?
Ideális esetben igen, hiszen a toner vagy a nyomtató patron kapacitása megegyezik a gyári termékével. Kisebb-nagyobb eltérések ugyanakkor jelentkezhetnek. A gyártók által a technikai leírásokban megadott kapacitást sokszor az eredeti kellékanyaggal sem lehet elérni. A nyomtatható oldalak száma ugyanis függ a szöveg sűrűségétől és a felhasznált papír minőségétől is.

A legújabb típusokhoz is kapható utángyártott toner és patron?
A legújabb modellekhez általában néhány hónap után dobnak piacra kompatibilis kellékeket. A gyártóknak ennyi időre van szükségük ahhoz, hogy kifejlesszék a megfelelő alkatrészeket, festékeket.

Tönkreteheti a nyomtatót, ha utángyártott terméket használok?
Nem. Több országban is végeztek fogyasztóvédelmi vizsgálatokat ezzel kapcsolatban. Az eredmény minden esetben azt mutatta, hogy a nyomtatók meghibásodásának aránya nem áll összefüggésben a használt kellékanyag típusával. A toner és a patron nem befolyásolja a nyomtató egyéb alkatrészeinek működését, így kárt sem tud okozni azokban.

Elveszítem a garanciát a nyomtatóra, ha utángyártott kiegészítő van benne?
Sajnos igen. A legtöbb gyártó nem engedi az utángyártott kellékek használatát - a nyomtatóra ilyen esetben nem vállalnak garanciát. A nem eredeti termékek kedvező árának és a magas szervízdíjaknak köszönhetően azonban sokszor még így is gazdaságosabb az üzemeltetés.

Mit tegyek, ha nem tudom, milyen kellék kompatibilis a nyomatatómmal?
A nyomtató használati útmutatója tartalmazza a megfelelő kiegészítő típusának megnevezését, illetve megtalálható magán a toneren/patronon is. Webáruházunkban készüléke típusa szerint is tud keresni, így biztosan a kompatibilis kiegészítőt választhatja.Utángyártott tintapatron esetén a termék típusjelölése eltérhet az eredetitől, ez természetesen nem befolyásolja a termék kompatibilitását.

Mit jelent az 5%-os lefedettség?
A gyártók ISO szabvány alapján, laboratóriumi körülmények között mért gyári adatokat adnak meg. Az 5%-os lefedettség annyit jelent, hogy egy A4-es oldalnak az 5%-át fedheti festék. A megadott oldalszámot sajnos nagyon sok tényező befolyásolja (betűméret és vastagság, képek, logok, karbantartáskor keletkezett tintaveszteség, stb...), ezért az oldalszámokat mindig az egyéni nyomtatási szokásokhoz mérten érdemes számolni. A példa kedvéért egy átlagos számla, kisebb logoval, kerettel és a szokásos tartalommal kb. 11%-os fedettséggel készül el (így a 3000 oldalas tonerrel kb. 1500 oldalt tudunk nyomatni). Az esetek többségében az sem számít valósnak, ha az új nyomtatókellékünket összehasonlítjuk az előzővel, hiszen általában nem ugyanazt az oldalt nyomtatjuk folyamatosan.

További kérdése van? Szeretne többet megtudni a tintapatronokról és a tonerkazettákról?

Keressen minket elérhetőségeinken, segítünk!