Milyen nyomtatót vegyek?

Mire szolgál a chip a tonereken és a tintapatronokon?

2018.05.28 13:22

Mire szolgál a chip a tonereken és a tintapatronokon?


A chip valójában egy elektromos érintkezőkkel ellátott apró kis elektronika, ami adatokat és információkat tárol.

A legtöbb esetben a patronok, a tonerek külső felületén elhelyezett lapkáról van szó, amit a nyomtató képes olvasni, írni, módosítani. A modellek készüléktípustól, gyártótól, fejlettségtől függően eltérnek, eszerint pedig különféle információkat is tudnak tárolni.

A legfontosabb a patron vagy a toner típusa, hiszen eszerint azonosítja be a nyomtató, hogy a megfelelő patront helyeztük-e be a készülékbe, illetve az előírás szerinti helyre tettük-e be a színeket, azaz nem cseréltük-e fel a feketét a magentával. A chipek segítenek a nyomtatónak megbecsülni a tintaszintek mértékét.

A nyomtató nem tudja, mennyi festék is van a tonerben, csupán megbecsüli azt az eddig kinyomtatott oldalak száma és paraméterei alapján. Ezen adatok összessége szintén felkerülhet a chipre. A tintapatron vagy a toner lejárati ideje vagy szavatossága szintén felkerül a hordozóra, így alkotva komplett információt a tintapatron állapotáról és rendeltetéséről.

A gyártók folyamatosan fejlesztenek, ezzel küzdve az utángyártók ellen. Minden gyártónak célja, hogy a saját fejlesztésű termékei fogyjanak, ezzel is növelve a bevételt. A gyári eredeti tonerek és tintapatronok kiemelkedő minőségűek, azonban az utángyártott termékek között is megtalálhatóak a prémium minőségűek, amelyek professzionális minőségű nyomtatást tesznek lehetővé jóval gazdaságosabb áron. Ilyen többek között a Zafír Prémium márkájú utángyártott patronok és tonerek. Egy utángyártott jó minőségű termék esetén a nyomtatási mennyiségek megegyeznek a gyárival, ráadásul a hozzáadott chipek úgyszintén kompatibilisek lesznek a nyomtatóinkkal és problémamentesen használhatók. Gyakorlatilag ugyanolyanok, mint az eredeti patron vagy toner.

Mivel a gyártók nem támogatják az utángyártott kellékek használatát, ezért nyomtatóik drivereit, szoftvereit folyamatosan frissítik annak érdekében, hogy a legújabb infromációk alapján tudja a készülék kizárni a nem gyári kelléket. Így amennyiben utángyártott tonereket vagy patronokat szeretnénk használni, érdemes letiltani a nyomtató szoftverében az automatikus frissítéseket. Amennyiben úgy tervezzük, hogy a megvásárolt nyomtatót csak utángyártott kellékekkel szeretnénk használni a költségcsökkentés érdekében, akkor javasolt már a használatbavétel előtt kicserélni a gyári tonert vagy patronokat után gyártottakra, és a gyárit eltenni későbbre. Vagy ha már használtuk a nyomtatót a gyárival, akkor csere alkalmával az összes színt egyben cseréljük le utángyártottra, így elkerülve azt, hogy készülékünk felismerje a nem gyári egységeket.

Érthető a gyártók harca az utángyártott patronok, tonerek ellen, azonban a vásárlóerő a legtöbb esetben ár érzékeny, és az olcsóbb termékeket keresi. Fontos azonban, hogy a megvásárolt kellékanyag mindig jó minőségű legyen attól függetlenül is, hogy utángyártott. Ezért pedig arra kell figyelni, hogy mindig megbízható helyről vásároljunk, pl. a Patronestoner webáruházból.